Hıdrellez Günü, Anadolu’da 5-6 Mayıs tarihinde kutlanır. Bu gece doğanın uyanışını, dirilişi, çiçeklenmeyi, hayata şükran ritüellerini içeren bir gecedir. Hemen hemen tüm efsanelerde Hıdrellezin; Hızır ve İlyas Peygamberlerin, senede bir kez 6 Mayıs günü, su kenarında buluşarak hasret giderdiği ve karşılaştıkları herkese, geçtikleri her yere bolluk, bereket, sağlık, şans, kısmet getirdiği konusunda birleşir.

Aslında bugün kişinin kendi içine döndüğü akıl ve vicdanın buluştuğu gündür. Evler önceden temizlenir ve havalandırılır. Hıdrellez günü Hızır'la gelen huzur ve bereketi korumak için temizlik yapılmaz. Bugün erken kalkılır, günü verimli geçirmek önemlidir. Kesinlikle ağaç kesilmez hatta sedir ve zeytin fidanları dikilir. Böylece dikenin ömrünün uzayacağına inanılır. Parayla yiyecek satın alınmaz, evlerde bahçelerde ne varsa paylaşılır. Kaynatılmış taze otlarla yıkanmak olumsuz enerjilerden arınmayı sağlar. Yılın yalnızca bu zamanında havada şifalı bir çiylenme olur. Bu çiğ şafakta toplanarak süte ve hamura maya olarak katılır.

Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere şans ve bereket vereceği inancıyla  yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Pembe gül kalple ilişkilendirilir, enerji düzeyinde bakıldığında kalp çakrasıyla bağlantılıdır. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Ateşle, ateş elementiyle temsil edilen yaz günlerinin başlamasını kutlamak için ateşler yakılıp, dilek dilenir. Yakılan ateşlerin üzerinden atlanarak, geçmiş yılın tüm zorluklarının, hastalıklarının, şanssızlıklarının ateşe bırakıldığına inanılır.

Sabaha karşı denizin (ırmağın, gölün, suyun) kıyısında Hızır ile İlyas’ın buluştuğuna inanıldığından, sabah gün doğuşu saatlerinde onların bulup yerine getirmesi için dilekler denize atılır. Kısmeti daha çıkmamış genç kızların başında, mutlu evliliği olan kadınlar kilit açarak, kısmetinin açarlar.

Kısacası Hıdrellez kendimizi ve içimizdeki dünyayı tekrar keşfetme günüdür.